Trafik kazası, meydana gelen ölüm ya da yaralama olması ihtimaline ilişkin olarak, Akhisar Asliye Ceza Mahkemesi, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülür.

Örneğin Akhisar ilçesi sınırları içerisinde meydana gelen trafik kazasında yaralama söz konusu olur ve ölüm meydana gelmezse Asliye Ceza Mahkemesinde, 1 ölüm meydana gelir yaralı olmazsa yine Asliye Ceza Mahkemesinde ceza davası görülür.

Ancak Akhisar trafik kazasında 1 ölüm (1′den fazla ölüm) 1 yaralanma (1′den fazla yaralanma) söz konusu ise bu halde görevli Mahkeme Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi olacaktır.

Trafik Kazasında TCK 85. Maddesince yargılama yapılacaktır:

Taksirle öldürme

(1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yukarıda belirtildiği üzere taksirle ölüme neden olan bir kişi iki yıldan 15 yıla kadar hapis ile yargılanacaktır.

Peki Mahkeme 2 yıl ile 15 yıl arasındaki hapse nasıl karar verecek ? Cezayı nasıl belirleyecektir ?

1) Sanığın kusur durumu (Asli ya da tali kusurlu olması)
2) Sanığın vefat edenin ailesinin ya da yakınlarının zararını tazmin edip etmediği

Bir çok sanık, meydana gelen trafik kazasından sonra, benim trafik sigortam var karşı taraf bu sigortadan alacağını alsın şeklinde yanlış bir yaklaşım içerisine girmektedir. Bu davalarda mutlaka avukattan yardım alınız. Akhisar’da meydana gelen trafik kazalarında sadece sigortanın karşı tarafın zararını gidereceği, gidermesi gerektiği şeklinde yanlış bir kanaate kapılmayınız.

Trafik kazası meydana geldikten sonra;
1- Her ne kadar jandarma ya da polis tarafından Akhisar’da trafik kazasının meydana geldiği yerde fotoğraf çekilecektir diye düşünüyorsanız bile mutlaka profesyonel bir fotoğrafçı yardımıyla olay yeri fotoğraflarını çekiniz.
2-Mutlaka alkol ölçümünü zaman geçirmeden yaptırınız.
3-Akhisar’daki trafik kazasında mutlaka avukat yardımı alınız, ve bu yardım konusunda gecikmeyiniz. Avukatınız trafik kazasını bilgisiyle değerlendirici ve kusur oranlarını tahlil edeceği gibi, gerekirse özel bir kuruluştan bu konuda trafik kusur raporu alabilir Bu raporun dosyaya sunulması sizin haklarınızın en iyi şekilde savunulmasını sağlayacaktır.

Trafik kazası ceza davası Mahkeme süreci

1-Mahkemenin takdirine bağlı olmakla birlikte olay yerinde Akhisar Asliye Ceza mahkemesi ya da Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi keşif yapıp olay yerini inceleyebilir ve bilirkişi raporu alabilir.
2-Alınan ilk bilirkişi raporu, trafik kazasındaki kusur durumlarının tespiti açısından adli tıp kurumuna incelemeye gönderilebilir.
3- Raporlar arasında çelişki olması ya da adli tıp kurumu raporunun aleyhinizde olması halinde avukatınızdan mutlaka İstanbul Teknik Üniversitesi Trafik Kürsü’sünden rapor aldırılmasını talep edebilirsiniz. İTÜ bu konuda en az adli tıp kurumu kadar uzman bir kurumdur. Ancak bu hususun takidiri de mahkemeye ait olacaktır.

Trafik kazasında Mahkeme karar verince

Mahkemede ceza vermesi Trafik kazasında adam öldürme, ya da yaralama dosyalarında Mahkemenin verdiği kararları 7 gün içerisinde karar temyiz – itiraz yoluna gidilebilir.

Karar HAGB (Hükmün açıklanmasının geri bırakılması) ise 1 hafta içersinde üst mahkemeye itiraz.

Bunun dışındaki cezalarda ise Yargıtay Ceza Dairesine 1 hafta içersinde temyiz edilebilecektir.

Unutulmamalıdır ki, 1 haftalık süreler, son celseye katılıp karar yüzünüze okunmuşsa, duruşma gününden itibaren başlayacaktır. Diğer türlü evrakın posta yoluyla tarafınıza ulaşmasından itibaren 1 hafta içerisinde Mahkemeye sunulacak dilekçe ile temyiz edebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın, mahkeme kararını muhtardan almışsanız, 1 haftalık süre kararı muhtardan alma değil, kararın muhtara verilme tarihinden başlar.

Kararı temyiz ettiğinizde; Yargıtay ceza dairesi dosyayı ortalama olarak 2 yıl içerisinde dosyaları karara bağlar. Onaylarsa cezanız kesinleşir, bozarsa yeniden yargılama yapılır, düzelterek onarsa yine karar kesinleşmiş olur. Avukatınız konu hakkında mutlaka sizi bilgilendirecektir.

Bir çok sanık zaman aşımını düşünmektedir. Hele ki; kazanın üzerinden süre geçtikçe. 2005 yılında Ceza Kanunu değişmiş olduğundan; yeni ceza kanunu uzun zaman aşımı süreleri getirmiştir. Şu anki uygulamada cezanın zaman aşımı dolayısıyla düşmesi ihtimali sıfıra yakındır.

Alkollü araç kullanma da trafik kazası

Alkollü bir şekilde meydana gelen kazalar da bilinçli taksir söz konusudur. (sollama yasağı olan bölünmüş yollarda da meydana gelen kazalarda bilinçli taksir hali vardır.) Alkollü trafik kazası halinde, verilen ceza 1/2 oranında arttırılabilir.

Daha önceki yıllarda trafik kazasından kaynaklanan adam öldürme davalarında Mahkemeler daha çok erteleme ya da paraya çevirme yoluna gidiyorlardı. Ancak değişen kanunlar, ve Mahkemeler de ve Yargıtay’de değişen görüşler sonucunda artık trafik kazasından kaynaklanan ceza davalarında erteleme söz konusu olmayabilmektedir. Akhisar trafik kazalarında avukat yardımı alınız. Avukat yardımı almadan yapacağınız işlemler sonucunda hem maddi hem de manevi ve dönülemeyen zararlara uğramanız olasılık dahilindedir.

 

Sorumluluk Reddi :

Bu sayfada yer alan bilgiler tamamen fikir verme amaçlıdır, bağlayıcı değildir. Mevzuat ve içtihatların değişmeleri sonrasında bilgiler güncelliklerini yitirebilirler. Bu nedenle bu internet sayfasında yer alan bilgiler, dokümanlardaki eksiklikler ya da hatalar sonrasında bu bilgi ve evraklara dayanılarak yapılacak işlemlerden doğabilecek olan dolayı, doğrudan maddi / manevi zararlar ve masraflardan hiç bir şekilde sorumluluk kabul edilemez. En doğru bilgilere ulaşabilmek için lütfen tarafımızla iletişime geçerek, randevu alarak, en güncel bilgilere ulaşınız.

Yorum yazın